Предстоящи курсове

Курс-обучение по:
Курс обучение Домоуправител
Повишаване ефективността на управление на етажната собственост. Домоуправителят - професионалист в работата си. Начало 29.03.2018 г. и по заявка.
Курс Измерител ел.параметри
Измерване на ел. импеданс, ток,напрежение, съпротивление на заземител, изолация. Нормативна база, оценка на съответствието. Начало 22.03.2018 г. и по заявка.
Енергетик обучение
за енергетик или лице отговорно за енегрообзавеждането. Начало 15.03.2018 г. и по заявка.
ЗБУТ първоначален
ЗБУТ първоначално обучение с начало 02.04.2018 г. и по заявка.
дневни, вечерни и съботно-неделни 0878-203-823

Partners:
SiteGround web hosting
Печат Е-мейл

Предпазителите се делят основно на 2 вида - предпазители със стопяема жичка и автоматични предпазители.

stop predp    avt predpazitel

Предназначени са  при късо съединение да изключат от захранването на защитаваната електрическа верига(токов кръг). Ще разгледам по подробно предпазителите разположени най-близо до защитавания уред, т.е. тези в етажното(апартаментото) табло.

el tablo

Най-мощният предпазител(обикновено 63 А) защитава и изключва захранването на цялото табло, след него електрическата инсталация е разделена на различни токови кръгове, захранващи отделни консуматори. Тези токови кръгове се защитават от отделни предпазители, според инсталираната мощност(но винаги са с по-малък ток на изключване от този на главния предпазител, примерно 25 А, 16 А, 10 А).Така нека първо да ви обясня какво означава мощността и как тя е свързана с тока който преминава по кабелите. Тъй като напрежението в нашата мрежа е 220V, то ние можем да изчислим бързо тока на всеки ел. уред. На една крушка от 100W е 100/220 или 450mA(0.45A) Когато се изчислява една ел. инсталация се прави разпределение на мощностите или горе долу гледаме да разпределиме тока по равни части за всеки кръг. И така какви бушони да сложим на всеки от кръговете в нашето жилище. 1. Най добре е най отпред последователно на фазата (почти винаги е червен кабел) да сложим главен бушон от 63А, за да можем от едно място да спираме тока в апартамента от една страна и от друга се явява резервана защита. Това значи, че апартамента ни може да консумира 63АX220V = 13860 W или иначе казано около 13 kW 2. Най - ненатоварения кръг в осветлението, тъй като една крушка харчи от 5W до 100W. То един бушон от 10A или 16А ще свърши работа за цялото осветление в апартамента. Осветлението в магазини или офиси (особено ако има прожектор или по-мощни светещи реклами) е добре да се разпредели на отделни предпазители. 3. След това идва ред контактите в хола. Има значение дали сме с парно или се отопляваме с ток. Мисля, че всеки може сам да си изчисли, какви бушони да сложи. Събирате всички мощности на даден кръг разделяте ги на 220 и получавате нужния ток в ампери. Пример: печка 3kW + пералня 3kW = 6kW/220v = 27 А, хубаво е малко да се застаховате, така че 35 А или 40 А ще свършат работа. 4. Ако в кръга нямаме мощни уреди може да сложим 25 А предпазител. За по-голяма сигурност мокрите помещения - кухненски бокс, баня, сервизни помещения е добре да се защитят с дефектотокова защита. При подмяна на предпазители не слагайте такъв с по голям ток на изключване, ако изключва прекалено често по-добре прехвърлете консуматорите към друг токов кръг или разделете токовия кръг на два с отделни предпазители.

За да сработи предпазителя при късо съединение, трябва:

- да са занулени /или заземени/ всички консуматори, контакти, осветителни тела по веригата,

- да не защитава прекалено дълъг захранващ проводник(например много дълъг удължител или няколко разклонителя навързани последователно),

- инсталацията да е ефективно заземена(съпротивлението на заземителните колове се променя и трябва се замерва всяка година)

zazemiavane
Ако не ви се занимава с всичко това - ще ви помогне НАШИЯТ ЕНЕРГЕТИК!

mw_joomla_logo1