Предстоящи курсове

Курс-обучение по:
Курс обучение Домоуправител
Повишаване ефективността на управление на етажната собственост. Домоуправителят - професионалист в работата си. Начало 29.03.2018 г. и по заявка.
Курс Измерител ел.параметри
Измерване на ел. импеданс, ток,напрежение, съпротивление на заземител, изолация. Нормативна база, оценка на съответствието. Начало 22.03.2018 г. и по заявка.
ЗБУТ първоначален
ЗБУТ първоначално обучение с начало 02.04.2018 г. и по заявка.
Енергетик обучение
за енергетик или лице отговорно за енегрообзавеждането. Начало 15.03.2018 г. и по заявка.
дневни, вечерни и съботно-неделни 0878-203-823

Partners:
SiteGround web hosting
Електрически контакти

Как да подменим стария си електрически контакт? Как да занулим или заземим контактите? Как да приберем висящия контакт обратно в кутията? На тези и други въпроси ще намерите отговор тук.

І. Да започнем с това, което ни се случва най-често - дърпаме щепсела и контакта излиза заедно с него, отзад се виждат опасни кабели, детето само това чака и иска да пипне, с две думи - грозно и опасно. Какво да направим: 1. Приготвяме си отверка (не много голяма и не много малка)подходяща за развиване на болчето в средата на контакта. 2. Изключваме предпазителя(бушона) защитаващ контакта - може да проверим с фазомер дали сме изключили точния предпазител или да изключим главния предпазител - за цялото табло.

kontakt         dvoen kontakt

3. Развиваме болчето в средата на контакта и сваляме пласмасовата капачка(горната снимка). 4. Развиваме болчетата на притягащите пластини № 4 на долната снимка, вкарваме вниматерно контакта в конзолата, като внимаваме кабелите захранващи контакта да не се разхлабят, извадят и да са зад контакта, да не се притиснат при натягането на пластините № 4. 5. Поставяме обатно пласмасовата капачка  и може да включим предпазителя.

shema kontakt

Ако всичко това ви се вижда сложно - свържете се с   НАШИЯТ СПЕЦИАЛИСТ.

ІІ. Нагорял, счупен, стопен контакт - какво да го правим? Най-добре да се подмени с нов. 1. Задължително е новият контакт да е тип "шуко", т.е. да може да се занулява(заземява). Избираме новия контакт по няколко признака: според това къде е разположен - за закрит монтаж, за открит мотаж, влажна среда, с предпазна капачка; според мощността на уреда който включваме в него - ако се ползва за готварска печка, радиатор и др. с по голяма мощност; ако сменяме единичния контакт с двоен може да се наложи да се смени и конзолата(кутията в която влиза контакта). 2. Приготвяме си подходяща отверка и фазомер и изключваме предпазителя, защитаващ контакта(проверяваме за отсъствие на напрежение в контакта). 3. Сваляме стария контакт, зачистваме краищата на проводниците от нагар, раздалечаваме ги един от друг и включваме предпазителя за да проверим с фазомера кое е фазата, кое е нулата и евентуално защитния проводник(ако има такъв). 4. Изключваме предпазителя и свързваме новия контакт съобразно схемата дадена при закупуването му. Ако има заземителен проводник той се свързва към защитните пластини № 5 на горната снимка, ако няма такъв, свързваме пластините № 5 към нулевия проводник(това се нарича зануляване и само така предпазителя ще ви защити от уреда включен в този контакт). 5. Вкарайте контакта внимателно в конзолата и го фиксирайте с натягане на пластини № 4. 6. След като сглобите контакта включете предпазителя и проверете с фазомера( по пластини № 5 не трябва да свети).

Ако всичко това ви се вижда сложно или имате други въпроси - свържете се с НАШИТЕ ЕЛЕКТРОТЕХНИЦИ.

обратно в Начало

mw_joomla_logo1