Предстоящи курсове

Курс-обучение по:
Курс Измерител ел.параметри
Измерване на ел. импеданс, ток,напрежение, съпротивление на заземител, изолация. Нормативна база, оценка на съответствието. Начало 22.03.2018 г. и по заявка.
Курс обучение Домоуправител
Повишаване ефективността на управление на етажната собственост. Домоуправителят - професионалист в работата си. Начало 29.03.2018 г. и по заявка.
ЗБУТ първоначален
ЗБУТ първоначално обучение с начало 02.04.2018 г. и по заявка.
Енергетик обучение
за енергетик или лице отговорно за енегрообзавеждането. Начало 15.03.2018 г. и по заявка.
дневни, вечерни и съботно-неделни 0878-203-823

Partners:
SiteGround web hosting
Печат Е-мейл

Електрическите схеми за захранване на ел.лампи са едни от най-разпространените и много често се обслужват от хора без електротехническо образование, затова ще ви обърна внимание на някои основни правила при монтажа.

- Осветителната инсталация се свързва на отделен токов кръг/токови кръгове за по-големи помещения/ и се защитава от 10 А /при повече или по-мощни осветителни тела - 16 А/ предпазител.

- Електрическият ключ, от който включваме и изключваме лампата, прекъсва задължително фазата(ако прекъсне нулата ефекта ще е същия, но  тогава при изключено осветление осветителното тяло ще е офазено и опасно при смяна на лампата). Няколко схеми за свързване на ел.ключ: 1. Обикновен ключ - има две точки за свързаве(болчета или щифчета), едната се свързва към фазата, а другата към лампата.

ob kliuch

2. Двоен ключ - използва се, когато искаме от едно место да се включват две лампи поотделно - има три точки за свързване, едната обща за двата ключа, тя се свързва с фазата, а другите две точки се свързват към лампите които включват.

dv kliuch

3. Девяторен ключ - използа се, когато искаме една и съща лампа да се включва и изклачва от различни места - единичен ключ с три точки за свързване, едната обща постоянно свързана за езичето на ключа, тя се свързва към фазата на единия ключ и към лампата при другия ключ, другите две точки на първия ключ се свързат съответно със същите на втория ключ.

deviator

- Ако осветителните тела имат метални корпуси е задължително те да бъдат занулени(заземени).

- Когато ви се наложи смяна на лампата не разчитайте само на изключения ел.ключ, а изключете и предпазителя - така със сигурност лампата няма да е офазена.

- При избора на нова лампа или нова осветителна инсталация обърнете внимание на алтернативните енергоспестяващи лампи. Сега на пазара има огромен избор - най-популярните заместващи обикновената крушка с нажежаема жичка, луминесцентни с електронно запалване, диодни тип "луна" - заместват луничките в банята и много други, които лично на мен ми намалиха сметката за ток с една трета. Ако ви се струва, че светят по слабо не забравяйте светят с пълна сила 10 - 15 минути след запалване.

Ако всичко това ви се вижда сложно или ви е необходима допълнителна информация свържете се с нашия  ЕЛЕКТРОТЕХНИК.

обратно в Начало

mw_joomla_logo1