Предстоящи курсове

Курс-обучение по:
Курс обучение Домоуправител
Повишаване ефективността на управление на етажната собственост. Домоуправителят - професионалист в работата си. Начало 29.03.2018 г. и по заявка.
Курс Измерител ел.параметри
Измерване на ел. импеданс, ток,напрежение, съпротивление на заземител, изолация. Нормативна база, оценка на съответствието. Начало 22.03.2018 г. и по заявка.
Енергетик обучение
за енергетик или лице отговорно за енегрообзавеждането. Начало 15.03.2018 г. и по заявка.
ЗБУТ първоначален
ЗБУТ първоначално обучение с начало 02.04.2018 г. и по заявка.
дневни, вечерни и съботно-неделни 0878-203-823

Partners:
SiteGround web hosting
Печат Е-мейл

Счупен, стопен, нагорял щепсел - как и с какъв да го сменим? Ще разгледам разгледам няколко основни вида:

- Обикновен щепсел - може да се използва при уреди работещи на по-ниско напрежение, захранвани чрез адаптер, например лаптоп, телевизор. Не е подходящ за уреди с метален корпус работещи на 220 V защото не позволява зануляване(заземяване) на уреда.

shtepsel3

- Щепсел тип "шуко"(с пластини за зануляване) - подходящ е за не много мощни консуматори, с работно напрежение 220 V, позволяват зануляване на уреда.

shtepsel1shtepsel2

- "Усилен" - подходящ е за по мощни консуматори на 220V, например готварски печки, радиатори, калорифери. Ако обикновения щепсел и контакт на някой уред загрява и се стопява и се налага да го сменяте често, по добре го заменете с този вид.

shtepsel7

- Щепсели за инсталации изградени със защитно заземяване т.н."евробукси", изработени според европейските стандарти отговарят на всички изисквания за безопасност- подходящи са за промишлени нужди. Има монофазни и трифазни.

shtepsel6

- Трифазни щепсели - предназначени за консуматори на трифазен ток с напрежение 380V. Свързват се към четирижилен проводник.

shtepsel5

Смяна на монофазен щепсел(за 220 V). С изключение на първия от горепосочените видове се свързват към трижилен кабел(фаза, нула и жълтозелен за зануляване). Зачистваме краищата на отделните жила от нагар или лак, при многожични кабели усукваме жилото да няма стърчащи жички, които могат да дадат на късо и ги свързваме според схемата дадена от производителя на щепсела. Жълтозеленото жило се свързва към зануляващите пластини  или към жълтия по-дълъг извод на "усиления" щепсел, а от другата страна по правило е свързан към корпуса на уреда.

При трифазния щепсел пластината, която се свързва към нулата също е различна на цвят и големина. При "евробуксите" има отделни пластини за нулата и за заземителния проводник

За други въпроси и допълнителна информация се свържете с  - ДЕЖУРНИЯ ЕЛЕКТРОИНЖЕНЕР.

mw_joomla_logo1

обратно в Начало